התקף חרדה? סימפטומים וסיבות
התקפי חרדה או התקפי פאניקה הם התקפים קצרים יחסית של פחד עז ופתאומי והתעוררות של מגוון סימפטומים פיזיים. ההתקף מגיע לשיאו בתוך 10 דקות ונמשך לא יותר מכמה שעות.
אנשים שעברו התקף חרדה מתארים זאת כאחת החוויות המאיימות והלא נעימות ביותר שאדם יכול לחוות. חלק מהאנשים,
לרוב בהתקף או בהתקפים הראשונים, יפנו לעזרה רפואית דחופה, כיוון שהם סבורים שהם עוברים התקף לב או התמוטטות עצבים. כשהאדם סובל מהתקפי חרדה חוזרים ונשנים או מפחד עקבי ומטריד מהתקף נוסף הוא מוגדר כסובל מהפרעת פאניקה.
ההתקפים עלולים לפרוץ בכל גיל, אולם הפריצה שכיחה יותר בתחילת הבגרות. שכיחות ההתקפים גבוהה יותר בקרב נשים ואצל אנשים עם רמת משכל גבוהה מהממוצע.
התקפי חרדה נגרמים כתוצאה מהפעלה של מערכת גופנית המקושרת להתקף חרדה בצורה פיזיולוגית.
תפקיד המערכת הגופנית הוא להכין בזמן התקף חרדה את האדם להתמודדות עם סכנה מתוך התקף הפניקה.
בהתרחשות התקפי חרדה קשים ,כשאנו מזהים איום בסביבה, מערכת זו מפרישה הורמונים שונים, כשהמרכזי בהם הוא אדרנלין, שתפקידם הוא להעביר את הגוף לדריכות מרבית, שתאפשר לו להתמודד מול איום כתוצאה מחרדות קשות בצורה הטובה ביותר בעקבות התקף חרדה קשה יש סבירות למגוון סימפטומים פיזיים, כגון רעידות, דופק מואץ, הזעה, כאבים בחזה, תחושת מחנק, היפרוונטילציה (נשימה מואצת), סחרחורת, נימול בגפיים, גלי חום וניתוק מהעצמי או מהמציאות.
לכל אחד מהתחושות בעקבות התקפי החרדה יש סיבה:
למשל הזעה בזמן התקפת פניקה חרדה נועדה להפוך את הגוף לחלקלק כך שיהיה קשה לתפוס את האדם, ולקרר את הגוף אם יידרש ממנו מאמץ.
רעידות בזרועות או ברגליים בזמן התקפי חרדה נוצרות כתוצאה מהזרמת דם רב לשרירים, כך שיהיו דרוכים ויוכלו לפעול ביתר יעילות.
בהתקף חרדה המערכת הסימפתטית מופעלת ללא איום חיצוני נראה לעין. כיוון שאין איום חיצוני שמסביר סימנים אלו, אנשים החווים התקף חרדה קשה וחוזר מפרשים סימפטומים אלו כרמז לאיום פנימי על שלמותם ורואים אותם כסימן שהם עוברים התקף לב, התקפי חרדה
נמצאים בסכנת מוות, משתגעים, עומדים להתעלף וכן הלאה.
ברמה ההתנהגותית, אנשים העוברים התקף חרדה ינסו פעמים רבות לברוח מהסביבה בה הם נמצאים, או יפנו לשירותי חירום, למשל יזעיקו אמבולנס או יפנו למיון במידה והם חושבים שהם עוברים התקף לב. סימני חרדה קשים.
אבחנה של התקפי חרדה:
על פי ה-DSM התקף חרדה הוא התעוררות פתאומית של פחד או חוסר נוחות קיצוניים, המגיעה לשיאה תוך לא יותר מ-10 דקות, כשארבעה או יותר מהסימפטומים הבאים נוכחים:
דפיקות לב חזקות או דופק מהיר בעקבות התקף חרדה ותחושה של מחלת נפש שקרבה או באה או אסון נוראי אחר ובלתי מוגדר, הזעה כתוצאה מהתקף חרדה קשה.
רעד ופחד גדול בעקבות התקף חרדה ותחושה של מחלת נפש שקרבה או באה או אסון נוראי אחר ובלתי מוגדר.
תחושות מחנק או חוסר אוויר, "אני עומד להשתגע ולקבל התקף".
כאבים או חוסר נוחות בחזה, בחילה או אי נוחות בדרכי העיכול, סחרחורת, תחושת חוסר יציבות או ערפול או קלות בראש בעקבות התקף חרדה ותחושה של מחלת נפש שקרבה או באה או אסון נוראי אחר ובלתי מוגדר.
דה-ריאליזציה (תחושת ניתוק מהמציאות) או דה-פרסונליזציה (ניתוק של האדם מגופו).
פחד מאיבוד שליטה או שיגעון בעקבות התקף חרדה ותחושה של מחלת נפש שקרבה או באה או אסון נוראי אחר ובלתי מוגדר,
תחושה של סכנת מוות, נימול או הירדמות של איברים, צמרמורות או גלי חום.
בנוסף לסימפטומים אלו, הוצע להוסיף סימפטומים תלויי תרבות, כגון בכי או צרחות בלתי נשלטות, כאבי ראש או צלצולים באוזניים.
חלק מהסובלים מהתקפי חרדה חווים התקפי חרדה מוגבלים, כלומר, התקפים שאינם כוללים ארבעה סימפטומים או יותר, אלא מוגבלים לסימפטום אחד או שניים בלבד.
התקפי חרדה מכונים גם התקפי פאניקה או הפרעת פאניקה. משמעות השם התקפי חרדה נובע מתגובת בהלה חריפה שמתרחשת שוב ושוב ללא סכנה מציאותית אובייקטיבית.
אנשים הסובלים מהתקפי חרדה או התקפי פאניקה חווים אפיזודות של בהלה אשר גורמת להם להרגיש כאילו יש להם התקף לב או שהם עומדים להשתגע, ללא כל סיבה נראית לעין.
תסמינים בהתקפי חרדה או התקפי פאניקה כוללים דפיקות לב, כאב או אי נוחות בחזה, הזעה, רעידות, תחושות של דקירות, שריפה פנימית, תחושה של חנק, פחד ממוות, פחד מאובדן שליטה ועוד.
התקפי חרדה או התקפי פאניקה מופיעים פעמים רבות יחד עם אגורפוביה, או גוררים אחריהם היווצרות אגורפוביה
(אגורפוביה הנה חרדה או התקפי חרדה הגוררים הימנעות ממקומות מהם המילוט עלול להיות קשה בעת ההתקף חרדה).
מוגדר כהופעה פתאומית ורבת עוצמה של בהלה,חרד, פחד או אי נוחות, המגיעה לשיאה בתוך 10 דקות לערך וכוללת לפחות ארבעה מהתסמינים הבאים, ללא אינדיקציה לאירוע רפואי אובייקטיבי (כגון התקף לב, לחץ דם גבוה וכדומה):
בהתקף חרדה ישנה תחושה של סכנה קרבה, בהתקף חרדה קיים הצורך להימלט , בהתקף חרדה האדם עלול לחוות דפיקות לב, בהתקף חרדה תתכן הזעת יתר אצל האדם החרד, לעיתים כאשר יש התקף חרדה האדם עם החרדה יחוש רעידות, לעיתים כאשר יש התקף חרדה האדם עם החרדה יחוש קוצר נשימה, לעיתים כאשר יש התקף חרדה האדם עם החרדה יחוש תחושה של מחנק, לעיתים כאשר יש התקף חרדה האדם עם החרדה יחוש כאב, דקירות או אי נוחות בחזה, לעיתים כאשר יש התקף חרדה האדם עם החרדה יחוש בחילה או אי נוחות בדרכי העיכול.
לעתים כאשר יש התקף חרדה האדם עם החרדה יחוש סחרחורת, בהתקף חרדה או התקף פאניקה הרבה פעמים יש פחד מאובדן שליטה או פחד מ"יציאה מהדעת".
כמו כן, התקפי חרדה ילוו בפחד ממוות, דקירות קלות, גלי קור או חום, רעידות בידיים כתוצאה מלחץ נפשי, קפיצות בעין, תחושת מחנק וקושי לנשום, עקצוצים טשטוש בראייה ועוד.
ישנם שלושה סוגים של התקפות פאניקה:
סוגים שכיחים של הפרעות חרדה:
חרדה חברתית- המאפיין את החרדה החברתית הוא הופעתם של סימפטומי חרדה, עד התקף חרדה מלא, בשל עשיית פעולה בעלת אופי חברתי כלשהו.
דיבור לפני קהל, למשל, עלול ליצור חשש גם אצל אדם שאינו חרד חברתית,
אך אצל הלוקה בחרדה חברתית, החשש יהיה גדול בהרבה ויקשה על חייו באופן ממשי. גם פעילויות שאינן גורמות לאדם נורמלי כל חרדה, כמו כתיבה בציבור או אכילה בפומבי ואפילו הצבעה בבחירות, יכולות להיראות כה מפחידות לחרד חברתית, עד שהכורח להימנע מהן יכתיב את מסלול חייו.
סימפטומי החרדה הפוקדים את האדם יוצרים מעגל קסמים, שכן לחרדתו הראשונית נוספת חרדה נוספת, עזה לא פחות, שמא אחרים ישימו לב למצוקתו.
הפרעת חרדה מוכללת- חרדה שאינה אפיזודית, אלא מתמשכת. הסובלים ממנה מתמודדים עם תסמינים פסיכולוגים וגופניים כאחד הכוללים לדוגמה, הפרעות שינה, קצב לב מהיר, כאבי ראש, קוצר נשימה ועוד. במישור הרגשי והקוגניטיבי היא גורמת לדאגה וחרדה בלתי פוסקות לגבי מספר תחומי חיים מרכזיים, כן קשיי ריכוז. שכיח מאוד שהפרעה זו נלוות להפרעות פסיכיאטריות נוספות.
פוביות- בנוסף לפוביות הקשורות להפרעות החרדה שלעיל, ישנן פוביות הקרויות "פשוטות" וממוקדות בחשש עז מפני מצב מסוים או אובייקט מסוים. נחשים, מקומות סגורים, גבהים - אלו הם מושאים אופייניים לפוביות. נרשמו עד עתה למעלה מ-250 פוביות. כמו בחרדות שנמנו קודם, גם כאן הופך הצורך להימנע מפגישה עם מושא החרדה למרכזי בחייהם של בעלי הפוביה.
ידוע על לוקים בפחד מזריקות שנמנעים כליל מטיפול רפואי, ועל כאלו שמפחדים מרופאי שיניים ומנסים לעקור שן כואבת בצבת. תגובה קיצונית לפוביה עלולה להיות עילפון.
הפרעת פאניקה- הפרעה המתפתחת אצל חלק מהאנשים שעברו התקף חרדה.
הפרעה זו מאופיינת בפחד מתמשך מהתקף חרדה נוסף או השלכותיו. כתוצאה מפחד זה האדם מאמץ התנהגויות והימנעויות שלדעתו מגינות עליו מפני התקף נוסף או מונעות השלכות שהוא חושש מהן בזמן התקף. בפועל התנהגויות אלו מחזקות את ההפרעה וגורמות להגבלה הולכת וגוברת בחיי האדם, עד לפיתוח אגורפוביה המונעת מהאדם לתפקד מחוץ לביתו.
אגורפוביה- פחד מיציאה מחוץ לבית, פחד ממרחבים גדולים ופתוחים כגון: כבישים, רחבות וכו'. לעתים קרובות מתפתח כתוצאה משורה של התקפי חרדה, ומהחשש שהם יפקדו את האדם כשהוא מצוי בציבור.
הביטויים לכך יכולים להיות על ידי כך שהאדם מקבל שיתוק בעת רצונו לבצע פעולות פשוטות ואו ביטויים לא רצוניים שיפריעו לו בעת תפקודו מחוץ לביתו.
האגרופוביה יכולה לשבש כליל חיים תקינים, שכן האנשים שחווים אותה נמנעים כמה שיותר לצאת מהבית על מנת לא לגרום להחרפת החרדה.
אלו שלא חוו אותה מתקשים להבין את עוצמת הקושי שלפניו עומד האגרופוב בשעה שהוא מנסה לגבור על חרדתו.
גורמים אחרים היוצרים פוביות פשוטות: מקומות סגורים (קלסטרופוביה), מקומות גבוהים (אקרופוביה), חתולים (פלינופוביה), עכבישים (ארכנופוביה).
לסיכום:
התקפי חרדה הנם חוויה מפחידה מאוד ומתסכלת, אולם ניתן לפתור אותם ובקלות יחסית, ולכן הגיע הזמן לקחת את הדברים לידיים.
בהצלחה ובברכה,
ברק סבר – פסיכותרפיסט
טיפול התנהגותי קוגניטיבי בהתקפי חרדה.