דפיקות לב, לחץ בחזה, סחרחורת, התקף חרדה
סימנים להתקף חרדה, כיצד נזהה התקף חרדה?
אנשים הסובלים מהתקפי חרדה או התקפי פאניקה חווים אפיזודות של בהלה אשר גורמת להם להרגיש כאילו יש להם התקף לב או שהם עומדים להשתגע, ללא כל סיבה נראית לעין.
תסמינים בהתקפי חרדה או התקפי פאניקה כוללים דפיקות לב, כאב או אי נוחות בחזה, הזעה, רעידות, תחושות של דקירות, שריפה פנימית, תחושה של חנק, פחד ממוות, פחד מאבדן שליטה, תחושה שאתה עומד להשתגע ולמות מהתקף נוראי או שבץ ועוד.
התקף חרדה לחץ בחזה סימפטומים הדומים להתקף לב.
סימפטומים של התקף חרדה הנם היבטים מלחיצים פיזית הכוללים בתוכם: קשיי נשימה, דופק מואץ, יובש בפה ותחושות פיזיות מטרידות.
לעיתים רבות התקף חרדה מדמיין תחושה של התקף לב ע"י סימפטומים ובהלה של האדם החווה פאניקה וחרדות, כמו כן תחושות של נימול בידיים, קפיצה בעין ובעיקר תחושות חרדה, בהלה ופחד.
הדבר מכונה "התמוטטות עצבים" אולם יש פתרון וטיפול לתופעה.
יש לשאול את עצמכם: האם אנו חשים לחץ בחזה. דפיקות לב, הרגשה של חנק, קשיי נשימה, סחרחורות פתאומיות סחרחורת, יובש בפה ותחושה של משהו תקוע בגרון סימנים להתקף לב או לחץ וחרדה?!
בכדי להתחיל ולהבין מהי חרדה ומדוע החרדה קיימת ולפעמים משתלטת, הבאתי בפניכם את הדברים הבאים בנושא חרדה והתמודדות עם חרדה.
יש להבין כי הרבה מאוד פעמים נחווה ההתקף כדבר אימתני ומפחיד בחייו של האדם עם החרדה.
ההבדל בין פחד לחרדה:
השאלה הנשאלת הנה מה ההבדל בין חרדה לפחד?
ההבדל בין פחד לחרדה או בין חרדה לפחד הוא ברור ופשוט ביותר, פחד הוא רגש טבעי ברור ובעל רציונל הישרדותי ממעלה ראשונה.
זאת אומרת שללא רגש של פחד האדם למעשה היה פחות שורד וסביר להניח שהיה מטיל על עצמו אסון במהירות רבה מאוד או בקיצור פחד הוא דבר חשוב נחוץ וחיובי ומטרתו לשמור על האדם בכדי שלא יסכן את עצמו ויפגע בעצמו וזאת בניגוד לחרדה אשר עליה ארחיב בהמשך.
לדוגמה- אדם אשר יסתובב ביער ויתקל באריה ירגיש פחד רב מאוד שיציף אותו יגרום לו לברוח ממוקד הסכנה דהיינו מהאריה, ללא תחושה של פחד סביר להניח כי האדם לא יברח מהאריה ולמעשה ייטרף וימות.
דוגמה נוספת לכך היא שאדם הולך על צוק גבוהה הוא ירגיש פחד ולכן ישתדל להתרחק משיא הצוק בשל החשש להתדרדר למטה ולהיהרג, ללא פחד האדם סביר להניח כי היה מסתכן יותר, מתעלם מהפחדים ובסופו של דבר עלול היה להתדרדר מטה להיפצע ואף למות.
חרדה הנה תחושת פחד מוקצן, אשר משתלטת על האדם ומונעת ממנו התמודדות עם מצבים מסוימים עקב חרדה המלווה בפחד תהומי המשתלט עליו. דהיינו חרדה או התקף חרדה זהו פחד עוצמתי חסר כל הסבר הישרדותי וללא מטרה מוגדרת וזאת בניגוד לפחד שהמטרה הנה לשמור על האדם אזי בחרדה המצב הוא שהתקף חרדה הנו דבר רע ופתולוגי, אין כאן שמירה על חייו של האדם אלה ההפך הוא הנכון, החרדה והתקפי החרדה למעשה פוגעים באדם ומונעים ממנו להגשים את חייו ולהגשים את עצמו.
נכון הדבר גם לגבי פוביות, לדוגמה פוביה נפוצה ביותר היא פוביה ממקקים (פוביה מג'וקים) הרי אין לכך כל בסיס הגיוני והישרדותי אולם הפחד הוא אימתי ומוחשי.
לפחד ולחרדה ישנו רציונל הישרדותי ופונקציונלי, הפחד שומר עלינו מלבצע דברים אשר עלולים לפגוע בנו ולכן הפחד חשוב והכרחי, אך, כאשר הפחד משתלט עלינו ללא הגיון ומונע מאיתנו דברים רבים, אז יש לבדוק האם מדובר בחרדה. התקפי חרדה או התקפי פאניקה מופיעים פעמים רבות יחד עם אגורפוביה, או גוררים אחריהם היווצרות אגורפוביה.
התקף חרדה- התקפי פאניקה:
בבואנו להבין מהם התקפי חרדה עלינו להבין בראש ובראשונה את כל הנכתב כאן בפרק ההקדמה.
לאחר שהבנו באמת את ההבדלים בין חרדה לפחד, מהי פוביה ומהי התקפת פאניקה אזי ישנו יותר ידע אשר יוצר סדר והיגיון בתחושות.
כעת נסו להבין את הרציונל העומד מאחורי גל הפחדים אשר מלווה את התקפי החרדה והפחדים בהסברים הללו.
התקף חרדה או התקף פאניקה מוגדר כהופעה פתאומית ורבת עוצמה של בהלה, חרדה, פחד או אי נוחות, המגיעה לשיאה בתוך 10 דקות לערך וכוללת לפחות ארבעה מהתסמינים הבאים, ללא אינדיקציה לאירוע רפואי אובייקטיבי (כגון התקף לב, לחץ דם גבוה וכדומה):
בהתקף חרדה קיים הצורך להימלט, בהתקף חרדה ישנה תחושה של סכנה קרבה, בהתקף חרדה האדם עלול לחוות דפיקות לב, בהתקף חרדה תתכן הזעת יתר אצל האדם החרד, לעיתים כאשר יש התקף חרדה האדם עם החרדה יחוש רעידות, לעיתים כאשר יש התקף חרדה האדם עם החרדה יחוש תחושה של מחנק, לעיתים כאשר יש התקף חרדה האדם עם החרדה יחוש כאב, דקירות או אי נוחות בחזה, לעיתים כאשר יש התקף חרדה האדם עם החרדה יחוש קוצר נשימה, לעיתים כאשר יש התקף חרדה האדם עם החרדה יחוש בחילה או אי נוחות בדרכי העיכול.
בהתקף חרדה או התקף פאניקה הרבה פעמים יש פחד מאבדן שליטה או פחד מ"יציאה מהדעת", כמו כן התקפי חרדה ילוו בפחד ממוות, דקירות קלות, גלי קור או חום.
התקף חרדה- סימפטומים והתמודדות:
התקף חרדה עלול להוות את אחת החוויות הקשות ביותר שאדם עלול לחוות בחייו.
יחד עם זאת חייבים לזכור כי אחוז גבוה באוכלוסייה סובל מחרדות ופחדים.
כיום עשרה אחוז מהאוכלוסייה בעולם המערבי יתמודדו עם התקפי חרדה והתמוטטות של פאניקה.
חשוב לזכור כי יש להתייחס לכך כנורת אזהרה של הגוף המבקש התייחסות ובדיקה מקיפה של מה שקורה בחייכם.
מניסיוני הקליני אוסיף ואומר שיש צורך לטפל בהתקף החרדה בכדי שלא ישוב ויתקוף ויהפוך לפתולוגי.
אין התקף חרדה קל ובעיני התקפי חרדה קשים הם דבר הממוטט ופוגע בשגרת החיים.
התקפי חרדה וטיפול בהתקף חרדה- לסיכום:
התקף חרדה והפרעות החרדה הנם עולם מגוון ומרתק, הלובש פנים רבות ואין ספק כי הפרעה נפשית זה עלולה ואף גורמת לסבל ולקושי רב אצל האדם הסובל ממנה. אך בניגוד להפרעות נפשיות אחרות יש לציין כי הפרעת החרדה ניתנת לטיפול ולהקלה בצורה משמעותית ביותר על ידי טיפול נפשי.
כפי שציינתי בסרטון הווידאו- התקף חרדה ניתן להקלה ולטיפול מהיר- בהצלחה ואל פחד.
במאמר הנ"ל הובאו בפנייך הקורא מסבר הסברים משמעותיים ובעלי משקל רב בהבנה הפסיכו-חינוכית בהבנת הסימפטומים והרציונל של התקף חרדה וההתמודדות עמו, החל ברמת ההבדלים בין פחד לחרדה דרך הסבר על מהו התקף חרדה ודרך הבנה והתמודדות עם התקפי חרדה ופניקה.
בברכה,
מאת ברק סבר- מומחה פסיכותרפיה
טיפול התנהגותי קוגניטיבי בהתקפי חרדה ופאניקה