top of page
חיפוש
  • severbarak

התקף חרדה? הסברים, סיבות ודרכי התמודדות

עודכן: 26 באוק׳ 2020


התקפי חרדה וסוגי חרדות, סיבות והסברים להתקף חרדה. מהו התקף חרדה? ומדוע היא תוקפת לפתע? ומהם התקפי חרדה?

במידה ואתם קוראים שורות אלו אבקש בראש ובראשונה להבהיר לכם שאינכם לבד... כעשרה אחוזים מהאוכלוסייה יסבלו בשלב כלשהו בחייהם מהתקפי חרדה.

יחד עם זאת, יש לקחת בחשבון כי סיטואציה לא פשוטה זאת עלולה להפוך לפתולוגית.

בלוג זה מספק לכם הצצה ורקע בנושא חרדות ולחץ, מה לעשות בהתקף חרדה? כמו כן רצ"ב סרטון וידאו המתאר התמודדות עם התקפי פאניקה וחרדה.

מהי חרדה ומה ההבדל בין סוגי החרדות?

חרדה או הפרעות חרדה שייכות לעולם ההפרעות הנפשיות, מדובר בקשת רחבה של הפרעות אשר בעיקרן מהוות פתולוגיה של מנגנון הפחד. מדובר במצב המדמה סימפטומים שדל מנגנון ביולוגי (פחד) אשר נועד לשמור על האדם, אולם בתנאים מסוימים הוא "משתבש", ומונע מהאדם הסובל מהפרעת החרדה את איכות חייו ואת ההנאה שבחיים ומונע את תחושות האושר.

בתפיסה הבסיסית האדם הסובל מחרדה חש כי חייו בסכנה ולכן נמנע מהתמודדויות שוטפות בכדי לא "לסכן" את עצמו. הגוף אף הוא מגיב בצורה פסיכוסומטית לחרדות במגוון רחב של תופעות - כאבי בטן וכאבי ראש עקב חרדה ואף תחושות סחרחורת ובחילות. טשטוש ראייה כתוצאה מחרדה והרגשת חוסר התמצאות וניתוק אופייניים אף הם.

חרדות ופחדים ומה שבניהם:

תחושת חרדה במידה מסוימת, היא תגובה נורמלית למצב של לחץ, ולמעשה היא הכרחית להישרדות אך ברמות גבוהות שלה, היא עלולה להתפתח לכדי הפרעת חרדה.

קלאוסטרופביה- פחד ממקומות סגורים, תחושת מחנק ולחץ במקומות סגורים או צפופים. (מקומות הומי אדם.)

חרדה חברתית- המאפיין את החרדה החברתית הוא הופעתם של סימפטומים חרדה, עד התקף חרדה מלא, בשל עשיית פעולה בעלת אופי חברתי כלשהו.

דיבור לפני קהל, למשל, עלול ליצור חשש גם אצל אדם שאינו חרד חברתית, אך אצל הלוקה בחרדה חברתית, החשש יהיה גדול בהרבה ויקשה על חייו באופן ממשי. גם פעילויות שאינן גורמות לאדם נורמלי כל חרדה, כמו כתיבה בציבור או אכילה בפומבי ואפילו הצבעה בבחירות, יכולות להיראות כה מפחידות לחרד חברתית, עד שהכורח להימנע מהן יכתיב את מסלול חייו.

סימפטומי החרדה הפוקדים את האדם יוצרים מעגל קסמים, שכן לחרדתו הראשונית נוספת חרדה נוספת, עזה לא פחות, שמא אחרים ישימו לב למצוקתו.


היפוכונדריה: פחד ממחלות וממחושים פיזיולוגים , ההיפוכונדר מפתח אובססיות בכל הנוגע למצבו הבריאותי וחושש מתסמינים פיזיולוגיים כגון מיגרנות קשות וכאבי ראש שלא מרפים ועד לנק' חן מבהילות על עורו.

פחד טיסה: אחד הפחדים הנפוצים בעולם המערבי, חרדה מטיסות באה לידי ביטוי בקושי רב של האדם הסובל ממנה לצאת לטיולים ולטיסות בשל התקף פאניקה אשר תוקף עוד מהרגע שהאדם רק חושב על העלייה למטוס.

הפרעה טורדנית כפייתית- הפרעת חרדה הבאה לידי ביטוי באובססיות אשר אינן מרפות ומגבירות את תחושות החרדה אצל האדם הסובל מההפרעה האובססיבית קומפולסיבית.

פוביות- בנוסף לפוביות הקשורות להפרעות החרדה שלעיל, ישנן פוביות הקרויות "פשוטות" וממוקדות בחשש עז מפני מצב מסוים או אובייקט מסוים.

פוביה מדם, פוביה מליצנים, פוביה מרופא שיניים, פוביה מציפורים, פוביה מיונים ורבות נוספות.

הפרעת פאניקה- הפרעה המתפתחת אצל חלק מהאנשים שעברו התקף חרדה. הפרעה זו מאופיינת בפחד מתמשך מהתקף חרדה נוסף או השלכותיו.

כתוצאה מפחד זה האדם מאמץ התנהגויות והימנעויות שלדעתו מגינות עליו מפני התקף נוסף או מונעות השלכות שהוא חושש מהן בזמן התקף.

בפועל התנהגויות אלו מחזקות את ההפרעה וגורמות להגבלה הולכת וגוברת בחיי האדם, עד לפיתוח אגורפוביה המונעת מהאדם לתפקד מחוץ לביתו.

חרדת פרידה (חרדת נטישה) פחד מנטישה ופחד פרידה הבא לידי ביטוי בילדים ונוער אך בפתולוגיה נמצא גם בעולם המבוגרים.

אגורפוביה- פחד מיציאה מחוץ לבית, פחד ממרחבים גדולים ופתוחים כגון: כבישים, רחבות ועוד. פחד ממקומות הומי אדם, פחד ממקומות פתוחים, פחד מהים.

לעתים קרובות מתפתח כתוצאה משורה של התקפי חרדה, ומהחשש שהם יפקדו את האדם כשהוא מצוי בציבור.

הביטויים לכך יכולים להיות על ידי כך שהאדם מקבל שיתוק בעת רצונו לבצע פעולות פשוטות ואו ביטויים לא רצוניים שיפריעו לו בעת תפקודו מחוץ לביתו.

האגורפוביה יכולה לשבש כליל חיים תקינים, שכן האנשים שחווים אותה נמנעים כמה שיותר לצאת מהבית על מנת לא לגרום להחרפת החרדה.

אלו שלא חוו אותה מתקשים להבין את עוצמת הקושי שלפניו עומד האגורפוביה בשעה שהוא מנסה לגבור על חרדתו.

גורמים אחרים היוצרים פוביות פשוטות: מקומות סגורים (קלסטרופוביה), מקומות גבוהים.

חרדה מוכללת (gad) מדובר בהפרעת חרדה מוכללת אשר היבטיה בדרך כלל אינם אקוטים אך עם זאת החרדה משתלטת על האדם ומפריעה לתהליך חייו התקין, יש לקחת בחשבון כי הפרעת חרדה זאת באה לידי ביטוי כאשר הפרעה דיכאונית מינורית (דיסטמיה) נמצאת ברקע, במישור הרגשי והקוגניטיבי היא גורמת לדאגה וחרדה בלתי פוסקות, לגבי מספר תחומי חיים מרכזיים, וכן קשיי ריכוז. שכיח מאוד שהפרעה זו נלוות להפרעות פסיכיאטריות נוספות.

חרדת בחינות: בדרך כלל מדובר באנשים אשר יש להם נטייה לפרפקציוניזם ולקראת בחינה עולה רמת החרדה שלהם ממבחנים לרמה שלא מבטאת את היכולות האמיתיות שלהם.

פחד ממבחנים או חרדות ממבחנים ניתן לטפל בהם ביעילות ובמהירות רבות.

טיפול בחרדות ככלל הוא טיפול ממוקד מטרה וקצר מועד- אשמח להיות לעזר, ברק סבר מומחה בטיפול בחרדות ופחדים מומחה ופסיכותרפיסט מוסמך.

לסיכום:

בדברים שהובאו לעיל הוצגו בפניכם הסברים בדבר חרדות על סוגיהם השונים ועל מהותן בכלליות, יחד עם זאת במידה ואתם חשים כי החרדה משתלטת עליכם ופוגעת באיכות חייכם, זה הזמן לפנות לעזרה מקצועית

אני כאן עבורכם, ברק סבר- מטפל מומחה בחרדות ופחדים

מומחה בטיפול בחרדות והתקפי חרדה.

ליצירת קשר (קליניקה) 03-952499

Comments


bottom of page