הפרעת דה ריאליזציה הפרעת ניתוק או תחושת זרות
הפרעת דה ריאליזציה DEREALIZATION DISORDER
הפרעת ניתוק או תחושת ניתוק וזרות כתוצאה ממשבר נפשי או חרדה
הן תופעות אשר מוכרות לעולם הפסיכולוגיה והפסיכיאטריה מזה שנים רבות.
לדה ריאליזציה או דה פרסונליציה יש מחקרים אשר מעידים על תחושות קשות ומגוונות.
לתופעה זאת קוראים גם הפרעת נתק או תחושת ניתוק מהגוף מהנפש ומההווה היום יומי.
הפרעה של זרות ניתוק דה ראה הלניזציה זוהי תחושה קשה מאוד של נתק ושל זרות העלולה להפחיד מעודד ולעורר חרדה קשה אצל האדם הסובל מתחושת הנתק דה ריאליזציה.
הפרעת נתק זאת לעיתים דומה ומקבילה להפרעת ניתוק דיסוציאטיבית נוספת המוכרת לעולם הפסיכיאטריה בשם דה פרסונליזציה.
יש לציין כי ברוב המקרים תחושות אלו של יציאה מהגוף או תחושה של זרות כאילו אנו צופים מהצד בחיינו עלולה להתפרש אצל האדם הסובל מהפרעת הדה פרסונליזציה כתחושה שהוא מאבד את שפיותו או עומד להשתגע, אך לא כך הדבר
ישנו הבדל משמעותי בין הפרעת דה ריאלזציה לבין אובדן שפיות או יציאה מהדעת או סכיזופרניה.
לא פעם נתקלתי בעבודתי הקלינית במטופלים אשר סובלים מחרדות הקשות הבאות לידי ביטוי בתחושות של ניתוק עצמי זקות, מרגישים פחדים המלווים במחשבות מבולבלות הן כתוצאה ממשבר נפשי חמור והן כתוצאה משימוש יתר בסמים או אלכוהול.
אסייג ואוסיף כי לעיתים חווית החרדה המלווה בדה ראליזציה או דה פרסונליזציה עלולה להיות משימוש במריחואנה חשיש או מינון נמוך ביותר של סמים או אלכוהול אולם יחד עם זאת החוויה עצמה הופכת לטראומתית ומפחידה את האדם הסובל מהפרעה זאת.
הפרעת דה ראליזציה סימפטומים ואיך לזהות דה ראליזציה?
הסימפטומים של דה ראליזציה יתאפיינו בתחושת של נתק, אנשים מתארים כי המציאות נחווית להם באופן שונה, זאת אומרת התחושות הן של ללכת בתוך חלום או בתוך המציאות אולם מעט בצורה שונה ואחרת, לא פעם יש תחושה שהקול שונה או שהקולות של האחרים, כמו כן הצבעים והריחות נחווים אחרת מאשר באופן השוטף.
דה ראליזציה גם מתלווה לתחושות פיזיות של התקפי חרדה, דפיקות לב ודופק מואץ, כאבי בטן ורצון להפריש נוזלי גוף, לעיתים דחף להקאות ואף כאבי שרירים ולחץ בחזה.
ברמה המחשבתית הפרעות של דה ראליזציה יתאפיינו לא פעם במחשבות קטסטרופליות הבאות לידי ביטוי בחשש שמה מאבדים את שפיות הדעת ואת הניתוק הבסיס מתחושות העצמי.
טיפול בדה ראליזציה:
יש לנקוט לא פעם בהליך טיפולי מקביל לטיפול בהפרעה זאת בראש ובראשונה טיפול נפשי של שיחות רצוי טיפול התנהגותי קוגניטיבי לשינוי דפוסי החשיבה של הפרעת דה ראליזציה.
במקביל להפרעת המשנה דה פרסונליציה גם כאו יש עבודה על עיבוד מחשבות שליליות ומאיימות לצד נירמול ההסתכלות על הפרעת חרדה קשה זאת.
במקביל לטיפול פסיכולוגי של שיחות להבנת הדה ראליזציה יש לתת את הדעת גם לנקיטת צעדיי מנע ביולוגים נוירוליגים של טיפול תרופתי להפרעת דה פרסונליזציה או דה ראליזציה תרופות אנטי חרדתיות ואנטי דיכאוניות נותנות מענה מצוין להפרעות אלו ומקלות על הסימפטומים ועל התופעות השונות של הגוף.