top of page

פחדים של ילדים 

פחדים של ילדים ופחדים אצל ילדים הסברים:

 

טיפול בפחדים של ילדים וחרדות ילדים מתי זה נורמלי ומתי זה מדליק נורה אדומה?
המידע נערך באמצעות ובאדיבות איסוף חומר אקדמאי וכן מהרשת בכדי לסייע לכם ולתת לכם מידע בהתמודדות עם חרדות ילדיכם.
 

פחדים לילדים וחרדות ילדים הנם דבר נורמלי אשר ברוב הפעמים נעלם כאשר הילד נמצא בשלב התפתחותי מתאים, אולם יחד עם זאת ישנם מקרים אשר גורמים לילד פחדים וחששות ואפילו, לעתים לפתח חרדות אשר יש לשים אליהן יתר שימת לב.

האם אלו חרדות ילדים נורמליים? מה מסתתר מאחורי חרדה זאת? 

 

ילדים מגיבים שונה לפחד בגילאי התפתחות שונים במהלך חייהם, ככל ששלב ההתפתחות בשנים של הילד מתקדם, כך יצופה ממנו להתנהג שונה, ולכן ילד בגיל שנה עד שנתיים יתמודד בעיקר עם פחדים מרעש זרים או חושך, בסביבות גיל שלוש ישנה גם תחילת התמודדות עם פחד מדמויות מיסטיות, ילד בגיל שלוש יהיה בעל פחדים ממכשפות מקוסמים ממפלצות ומדמויות נוספות, אלו הם פחדים הגיוניים ובריאים. בגיל מבוגר יותר ילד יפתח פחדים בגיל ארבע חמש, מגנבים מפריצות ומדמויות מאיימות אחרות, בשלב זה לרוב יתר הפחדים ייעלמו, ילד בעל פחדים בגיל 7-8 יהיה בעיקר סביב המוות ופחד למות או שבן משפחה ימות.

בגיל שבע שמונה פחד אצל ילד ממות הוא בריא והגיוני כי למעשה זה הגיל שבו מתחיל הילד להפנים את מושג המוות עצמו. על ההורים לדבר על הפחד עם הילד ולסייע לו.

 

פחדים אצל ילדים יהפכו לחרדה אצל ילדים בשלב מאוחר יותר. ילד בגיל ההתבגרות יפתח פחד בגיל שלוש עשרה ועד שמונה עשרה ברמות שונות ויש לשים לב האם ההגעה לשם היא נורמלית ותקינה ולא פתולוגית ותגרום לנער קושי רב וסבל בעיקר אישי חברתי ואף יפגע בהישגים הלימודיים, פעמים רבות פחד אצל ילד יתבטא גופנית.

כאבי בטן לילד או כאבי ראש קשים יהוו את המדד לכך שעלול להיות שפחדים וחרדות ילדים הופכים לפתולוגים וכך מבטא הילד את המצוקה.

 

האם מדובר בפחדים של ילדים או שאולי אנחנו בעצם עדים כאן להתפתחות של קשיים חברתיים לילד או הפרעה במיומנויות חברתיות? על ההבדלים בנושא במאמר הבא:

פחדים לילדים- מהו פחד ילדים תקין:


ילדים עלולים לסבול מפחד של ילדים או פחדים לילדים ויש להבין שזוהי תופעה נורמלית ולגיטימית בהחלט.
לצד האמירה למעלה יש לציין כי ישנם פחדים לילדים אשר יש לבחון אותם לעומק בראייה מקצועית ולנסות להבין האם מדובר בפחדים לילד אשר הנם לגיטימיים ומאפיינים את שלב ההתפתחות הנורמלי או שמה מדובר בשלב התפתחותי אשר הפחד לילד אינו מקובל ונורמלי לשלב הבו הוא נמצא.

יש להבין כי ילדים בניגוד למבוגרים פחות מדברים ומצליחים לבטא את התחושות והרגשות שלהם ולכן לילד יהיה קשה יותר להבהיר את הפחדים שלו לאדם המבוגר או להורה, אי לכך בהרבה מן המקרים אנו נהיה עדים לכך, שהילד יבטא את הפחדים שלו באמצעות כאבים גופניים , הכוונה היא כי ילד עלול להתלונן פעמים רבות על כאבים שונים כגון כאבי ראש, כאבי בטן, בחילות, סחרחורות ואף הקאות כתוצאה מפחדים לילד.

בנוסף נהיה עדים לתסכול או התנהגות אלימה לעתים כתוצאה מקושי להתמודד עם פחדים לצד קושי בשינה והרדמות רציפה ותקינה של הילד הסובל מפחד וחרדה. 
לעתים אנו נראה כי הפחדים של הילד יחלפו מעצמם ולעתים נעזר בהכוונה של איש מקצוע.

פחדים של ילדים על פי גילאים שונים:

לגילאים השונים יש השפעה בפחד אצל ילד, ישנם גילאים שבו האלמנט ההתפתחותי לפחד אצל ילד הוא חיוני ונורמלי:

 

ילד בן שנה פחדים:

ילד פוחד מדמויות לא מוכרות, ילד או תינוק הפוחד מרעש חזק, תינוק הפוחד מזרים, ילד הפוחד מרעשים עזים-

כל אלו פחדים נורמליים אצל תינוק המתחיל להפנים דמויות מטפלות עיקריות ואת העולם החיצוני לו, תינוק פוחד לרב יגיב בבכי עז ובהתקשות של הגפיים והדרך הטובה להרגיעו היא לנטרל את הגורם שהתינוק פוחד ממנו ולערסל אותו בידיים חמות ואוהבות.

 

ילד בן שנה מפחד, ילד בן שנתיים פוחד, ילד בן שלוש מפחד- פחדים של ילדים עד גיל 3:

לרב אנו עדים בשלב התפתחותי זה שילדים מפחדים וחרדים ממספר גורמים כגון פחד פרידה אצל ילדים פחד מדברים רועשים וצורמים פחד לישון אצל ילד, פחדים אלו יעוררו חרדה אצל ילד כגון חרדת פרידה והילד ייצמד להוריו ויגיב בבכי.

 

גם פה פחד לילד בן שלוש או שנתיים הוא נורמלי ובעזרת תגובה נכונה של ההורה הפחד יעבור, אם ישנה תקיעות של הפחד אצל הילד והחרדה אצל הילד לא חולפת, ניתן בעזרת הדרכת הורים קצרה ביותר לסייע לבד לילד הפוחד, ללא התפתחות של חרדה נוקשה בעתיד. לכן ישנה אופטימיות רבה בעיני שמגיעים לטיפול בפחד של ילד מוקדם.

פחד אצל ילד בגילאי 3-6 - פחד אצל ילד בן 3, פחד לילד בן 4, 

פחד לילד בן 5, פחד אצל ילד בן 6- לרוב סביב אותם חרדות ילדים כגון:

פחד ממכשפות, פחד אצל ילד ממפלצות, פחד אצל ילד מחושך פחד אצל ילד ממפלצת מתחת למיטה, פחד מצל בחדר, פחד מקוסמים פחד מליצנים ועוד, ילד מפחד מאנשים זרים.

כאשר ילד פוחד בשלב זה חשוב לתת מקום לפחדים ולדבר עם הילד על עולמו הפנימי ולא לבטל את הפחד אצל הילד.

 

פחד אצל ילד בגיל 7, 8, 9, ואילך:

כאן ההתייחסות היא שונה, לרב בגילאים אלו הפחדים לילד נעלמים ויש לתת את הדעת בכל מקרה לגופו.

ילדים בגילאים אלו אמורים להתגבר על רב הפחדים ויש להתייחס לפחד בגיל זה אצל הילד באופן פרטני.

פחד וחרדה של ילדים 


פחד של הילד ממפלצות, פחד של הילד מחושך, פחד של הילד מזרים, פחד של הילד מרעשים, פחד של הילד מחושך, פחד של הילד להישאר לבד- כל אלו הנם פחדים נורמליים בהתפתחות הטבעית של הילד, אולם הדבר החשוב ביותר להבין הוא את הרצף ההתפתחותי שבו נמצא הילד והאם הפחדים של הילד תואמים את הגיל שהוא נמצא בו או שחלילה הילד מתחיל לפתח הפרעת חרדה שיש לתת עליה את הדעת.

לדוגמה, פחד מהחושך של ילד בן 3 עד חמש הנו פחד מקובל אולם אם הילד יחוש פחד זה גם בגיל מאוחר יותר עלינו לשים על כך את הדגש ולבין שמדובר במשהו שהוא מעבר.

מה הן חרדות של ילדים? מדוע ילדים פוחדים?

ילדים לרוב פוחדים או יפחדו או פחדו מדברים שהם בודים מלבם זאת אומרת חוששים מהלא נודע, דהיינו מפלצות שדים נחשים וכיוצא בזה.
אולם לעתים ילדים מפתחים פחדים בעקבות חוויות מפחידות שהם חוו כגון קפיצה או נביחה של כלב או צופר של רכב שהחריש אוזניים גורם לילד לפתח פחדים בפעם הבאה שהוא יתקל באובייקט המפחיד.

כמו כן, לילדים גם פחדים נוספים אמתיים ואותנטיים שגם אנו כמבוגרים חשופים אליהם כגון : ילד עם פחד קהל, ילד עם פחד מזרים, ילד עם פחד מחיות, ילד עם פחד מהחושך, ילד עם פחד להישאר לבד, ילד עם פחד מרעשים, ילד עם פחד מבעלי חיים, ילד עם פחד מרופא שיניים, ילד עם פחד ממוות, ילד עם פחד נטישה וכיוצא באלו, בדיוק כפי שאנו חשופים כמבוגרים.

עצות להתמודדות עם פחד וחרדה לילדים:

תתנו לילד ביטחון להתמודדות ככלי מפתח להצלחה בחיים ובכלל!
אל תשקרו לילד או לחלופין אל תבטלו את הפחד בסגנון: "אין לך ממה לפחד בכלל" או "זה לא מפחיד",

לכו עם הפחד והבינו אותו.


תנסו לדובב את הילד ולהבין ממנו מה מפחיד אותו, החשוב מכל הוא שהילד ירגיש שמנסים להבין אותו.
לתת לגיטימציה לפחד של הילד אל תנסו להסביר שאין מה לפחד עכשיו, זאת לא הדרך.
תנסו לשדר "עסקים כרגיל" ולא להידבק בלחץ או בחשש של הילד.

זכרו כי פחד אצל ילד וחרדה אצל ילד הם שלב התפתחותי נורמלי תקין ובריא המפתח מודעות וחיוני לחיי הילד כאדם מבוגר ומודע. ילד ללא פחד הוא ילד הנוטה יותר לסיכונים ולהסתבכויות ולכן פחד אצל ילדכם הוא דבר נורמלי ותקין! כל עוד הוא לא נפגע בתפקוד.

 

תנו לילד קרקע בטוחה וראויה להיות אתיכם והיו לצידו במהלך הפחד עצמו כפי שהייתם רוצים שיהיו שם עבורכם.

הפרמטר החשוב ביותר לטיפול בפחד לילד הוא לתת לו אפשרות להתמודד עם הפחד וחרדת הילדים ולא להיכנע לה.

פחד אצל ילד שהצליח להתגבר עליו הופך לחויות הצלחה שתשמר לו את יכולות ההתמודדות בעתיד.

 

חרדות ילדים- הפרעת חרדה:


חרדות ילדים הם דבר מוכר. אך אם בעבר, לא נתנו משקל רב בנושא של חרדות ילדים ופטרו את התופעה כדבר נורמלי, היום היחס למה שנקרא "חרדות ילדים" הוא שונה והגישה הנשלטת היא שתחום חרדות ילדים הוא בעיה הנובעת ממקור כלשהו ודורשת פתרון. 


חרדה היא למעשה מצב רגשי שמאופיין בהרגשה של פחד שחוזר ונשנה מפני דבר כלשהו או מצב כלשהו.
למרות שהפרעת חרדה היא בעיה נפוצה, פעמים רבות היא אינה תופסת משקל רב ואינה מטופלת. 

התקפת חרדה מאופיינת לרוב ב: קצב לב מוגבר, קוצר נשימה, הזעה, והרגשת פחד בלתי נשלטת באותו הרגע. חרדות ילדים לרוב באות לידי ביטוי כאשר הילד חש בסיטואציה מסוימת במתח וחוסר בטחון, פעמים רבות ישנן גם הפרעות שינה, התקפי בכי, פגיעה בתיאבון ופגיעה בריכוז. 

חרדות ילדים יותר נפוצות הן: חרדת הנטישה וחרדה חברתית. 

ילדים אשר סובלים מהתופעה הנקראת "חרדות ילדים" לרוב סובלים גם מהישגים נמוכים בלימודים, הם בעלי ריכוז נמוך ואינם מתפקדים מבחינה חברתית כמו שאר הילדים בשכבת הגיל שלהם אין חרדות ילדים.

פחדים אצל ילד מתוך שינה:

 

אצל ילדים שונים בגילאים שונים ישנו פחד המתעורר בזמן שינה או בזמן חלימה, בדרך כלל זהו שלב התפתחותי נורמלי אשר מרבית הילדים בו נחשפים לסיוטי לילה או ביעותי לילה.

ברוב רובם של המקרים הילד לא זוכר כלל את הפחדים מתוך שינה ואפילו בזמן אמת קשה להעיר אותו ולהבין ממה הילד מפחד מתוך שינה.

 

 תופעה נפוצה נוספת המוכרת בעיקרי בשנות הילדות הראשוניות היא תופעה של ביעותי לילה אצל ילדים- ביעותי לילה אצל הילד יבואו לידי ביטוי בפחד חזק מאוד מתוך שינה אצל הילד, בכי רב וצעקות ללא יכולת להתעורר כלל.

ילד הסובל מביעותי לילה לא מתעורר גם אם ינסו להעיר אותו, עובדה המלחיצה מאוד את ההורים הנחשפים לביעותי לילה בפעם הראשונה.

מסר ההרגעה להורים הוא שמרבית מרביתם של המקרים התופעה תעלם לחלוטין לאחר מספר חודשים וזוהי תופעה לגיטימית ונורמלית לחלוטין.

במידה והילד מתעורר מסיוטי לילה ולא חוזר לישון יש להיות שם עבורו ולנסות להבין ממה סיוטי לילה אצל ילד נגרמים ולנסות לדובב אותו, ושוב יש הבדל בין ביעותי לילה לילד בין שנתיים שלוש לבין פחדים וחרדות אצל ילד בגילאים מבוגרים יותר.

חרדות ילדים- חרדת נטישה אצל ילדים


חרדת נטישה אצל ילדים הנה חרדה נפוצה ומאפיינת גילאי שנתיים עד שלוש , כאשר אנו עדים לכך שחרדת הנטישה אצל הילד אורכת יותר מכך יש להבין שמדובר בבעיה.
כאשר אנחנו מתארים חרדת נטישה הכוונה לקושי עז של הילד להיפרד מההורה המלווה, בהיותו צריך להישאר במסגרת מסוימת או אף בבית ללא ההורה.


חרדת נטישה לרוב היא מול ההורה המטפל והמשמעותי אולם מה שמאפיין חרדת נטישה אצל ילדים היא העובדה שמדובר במבוגר משמעותי לילד, לעיתים ניתן לדבר על מבוגר אחר כגון סבא, סבתא, דוד או אף אח.
הקושי בחרדת נטישה הוא שהילד מרגיש חרדה קשה להיפרד מההורה ופחד נטישה חזק מציף אותו והילד מרגיש איום ממשי ומגיב בהתאם.

המאפיינים העיקריים לחרדת נטישה הם פחד ללכת לבד למקומות, פחד לישון מחוץ לבית, לא יושן אצל חברים, לא יוצא לטיולים שנתיים, לא מוכן לצאת למקומות רחוקים ללא ההורה הבטוח וכיוצא באלו.
במצבים של חרדת נטישה לילדים או פחד מנטישה אצל הילד יש להיעזר בטיפול מקצועי. 

התקפי חרדה של ילדים (פאניקה) (Panic Disorder)


בכדי לאבחן התקפי חרדה אצל ילדים יש לשים לב שספר האבחנה הפסיכיאטרי מדבר על שני התקפי חרדה במרווח של עד חודש, כמו כן ישנו חשש של הילד, שהתקף החרדה לילד יחזור ויציף אותו בשנית מה שנקרא בספרות המקצועית פחד משנה.

הפחד של הילד הנו פחד מוחשי ואימתני שמציף את הילד וגורם לו לתחושת מצוקה גדולה ופגיעה בתפקוד היום יומי.
לעיתים בזמן חרדת פרידה של הילד ישנה סבירות שהילד יחוש התקף חרדה. 
יש לשים לב האם בעקבות הדברים הילד מנסה לא ללכת לבית הספר או להימנע ממצבים חברתיים בכדי לא להתמודד עם החרדה.
בנוסף יש לבחון האם הילד לא מפתח חרדה חברתית ונמנע מקבוצת בני גילו.

עוד בנושא קשיים חברתיים לילדים ונוער בסרטון הבא:

פוביה אצל ילדים למעשה שכיחה יותר בקרב בנות מאשר אצל בנים, עלולה להופיע החל מגיל שבע אולם בספרות המקצועית יש עדות להופעה מוקדמת יותר.

פוביות אצל ילדים תתפתח בעיקר ברמות אינטילגנציה גבוהה אצל הילד, הפוביה אצל ילדים קלה לטיפול בשלבים המוקדמים, עלולה להיות קשה יותר ללא טיפול ראוי ובזמן, ובעיקר מתפתחת במקביל להפרעות נפשיות נוספות כגון דיכאון ילדים או חרדה כללית.

פוביה אצל ילד עלולה להופיע ממשהו ספציפי נקודתי או לחלופין מסיטואציה מסויימת כגון מפגש חברתי דבר אשר עלול בהמשך, להתפתח לחרדה חברתית אצל ילד בגילאים מוקדמים.

חרדות ילדים- טיפול ועזרה מקצועית


יש לפנות לעזרה או לקבלת עזרים מקצועיים, במידה ואחד התנאים הבאים מתקיים:

במידה והילד מפחד, עצוב, מתוסכל ושמחת חייו נפגמת.
במידה ולילד יש ירידה בתפקודו של הילד, הן ברמה החברתית דרך רמת המסגרות (גן, בתי ספר, חוגים, חברים אחרי הצהריים).
במידה וישנם שינויים נוספים מעוררי דאגה.

לסיכום:
חרדות ילדים ופחדים של ילדים הם לגיטימיים אולם יש לבדוק את מינון החרדות אצל הילד וסיבת הפחדים אצל הילדים, אין להקל ראש בתופעת חרדת ילדים ובמקרה הצורך לפנות לקבלת סיוע.

בברכה,
ברק סבר – טיפול בפחדים וחרדות אצל ילדים ונוער
מטפל התנהגותי קוגניטיבי

bottom of page